Reapropiant-nos

El projecte Reapropiant-nos de les nostres vides, es basa en crear espais de transformació de l'estructura i la narrativa heteronormativa, on les persones LGTBI+ i les nostres històries siguin les protagonistes.

 

Aquest projecte consta de dues parts, una primera, un espai col·lectiu on treballem les barreres socials i individuals, com els recursos desenvolupats pel fet de ser LGTBI+. A través de les metodologies del coaching narratiu i les històries de vida aprofundim en la complexitat de com ens hem construït. Això ens aporta, a nosaltres com a col·lectiu i a les noves generacions, el reconeixement de les nostres històries com a símbol de valor, aprenentatge i coratge.

La segona part implica trencar els murs del silenci en diferents espais. Hem anat a instituts de secundària a obrir espais per a resignificar la diversitat a través de les nostres narratives. A visibilitzar-nos com a persones actives en la construcció de les nostres històries, a realçar les dificultats i reptes que ens trobem, de la mateixa manera que els aprenentatges i èxits que ens converteixen en qui som.

Recorregut

Aquest projecte es va iniciar el 2014 a Barcelona i Castelló i s’ha anat ampliant fins a dia d’avui, a d’altres municipis catalans com Cerdanyola del Vallès, Santa Coloma de Gramenet, Sant Quirze del Vallès i El Prat de Llobregat. Així com altres Comunitats autònomes com Madrid i les Illes Canàries. I també a d’altres països de la Unió Europea, com Regne Unit, Itàlia, Àustria i Alemanya.

 

Ha comptat, en una primera fase, amb la col·laboració de més de 60 participants LGBTQ+ que han treballat individual i col·lectivament en el desenvolupament de les seves històries de vida. En la segona fase, aquestes persones han realitzat tallers participatius a més de 20 centres educatius, arribant al llarg dels anys a més de 2.500 joves.

 

A més a més, s’han creat exposicions amb les narracions de les persones participants, vídeos individuals amb algunes d’aquestes i vídeos col·lectius de les diferents edicions del projecte (que podeu trobar a l’apartat de materials). A l'edició de Castelló es va portar el projecte a un nivell molt interessant, creant una obra de teatre testimoni a partir dels relats, que va tenir un gran impacte. I durant el 2018 hem ampliat el públic destinatari dels tallers participatius, portant-los a l’educació primària i seguim obertes a l’evolució del format i abast del projecte.

 

Tota aquesta tasca ha estat possible gràcies a la motivació i compromís de les persones participants i a la col·laboració de Castelló LGTBI, Pandora, LesBiCat, Les Revoltoses, Stonewall, Arcigay Palermo, Roots & Routes Informelle Gruppe Queerconnexion, Cogam Educación,  Ausgesprochen Verein, Fachstelle Queere Jugend NRW, HOSI Salzburg, FELGTB, Apefadal (asociación profesorado de coeducación física) i Gamá (Colectivo LGTB de Canarias)

Agraïm el suport de l'Ajuntament de Barcelona i la confiança en el projecte per part de l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, l’Ajuntament del Prat de Llobregat i l’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès.

Organitza:

Col·labora:

Amb el suport de: